14 Ekim 2007 Pazar

YÖRE MUTFAĞI

Ağrı yöresinde gelişmiş bir yemek kültürü vardır. Yemekler daha çok etli olmakla beraber, yörenin temel üretim maddesi olan buğday ve unu da yemeklerin yapılışında önemli yere sahiptir. Ağrı yöresinde bugün de yapılmakta olan bazı yemekler şunlardır.
Avdigor:Tokmakla taş üzerinde ezilen et ile yapılan köfte yemeğidir.
Kelledoş: Et, ayran ve denden oluşan karışımın ekmek üzerine dökülmesiyle oluşturulan yemektir.
Halise: Et ve denin güveç içerisinde tandır içinde tahta kaşıkla karıştırılması suretiyle meydana getirilen yemektir.
Rabepé: Peynir omleti olarak da kabul edilen bu yemekte tel peynirin yağlı tencere içerisinde unla, yağla kavrulması sonucu oluşturulan yemektir.
Haşil: Bulgurun güzelce suyla kaynatılıp Sarımsakyoğurtla servis yapılması suretiyle oluşturulan yemektir.
Haşila ar: Ekmeğin olmadığı zamanlarda unun suyla karıştırılıp kaynatılmasıyla oluşturulan üzerine pekmez dökülerek elde edilen yemektir.
Hevrışk: Tandırdan çıkan kaynar top ekmeğin ufaltılarak üzerine yağın dökülmesiyle elde edilmektedir.
Kuzu-koyunçevirme
İncir kavurma
Pestil kavurma
Haçapur
Hedik
Hengel
Keşkek

Hiç yorum yok: